Het Adoptiekabinet

Ik zeg altijd, geadopteerd zijn betekent dat je twee verhalen hebt. Je eerste verhaal begint in het land van herkomst, waar je door wat voor omstandigheden dan ook ter adoptie bent afgestaan. Je tweede verhaal begon op het moment dat jouw (adoptie)ouders voor het eerst kennis met je maakten en je een thuis boden door je op te nemen in hun gezin.

Voor vele geadopteerden speelt het eerste verhaal nog altijd een belangrijke rol, want dit is de reden geweest dat je er bent, en dat jij hier in Nederland bent. Het is de voorwaarde geweest om aan je tweede verhaal te kunnen beginnen.

Wat is het Adoptiekabinet?

Het Adoptiekabinet is niet zomaar een kast. Het is een kast met een belangrijke inhoud, namelijk alles wat met jouw adoptie te maken heeft. Het is een bergplek die speciaal is ontworpen door een meubelontwerper die zelf geadopteerd is. Hierdoor sluit het ontwerp dus perfect aan op die emotionele waarde van de inhoud.

Het voelt goed om je waardepapieren op te bergen in een kluis, en nog beter als die kluis verstopt zit achter een schilderij. Ons adoptiekabinet is ontworpen vanuit die gedachte; de waardevolle inhoud niet beschermen met sloten maar met vernuft.

“Het idee voor het kabinet is ontstaan toen ik met mede geadopteerden sprak over hoe zij met hun ouders over adoptie praten. Het viel mij op dat bijna niemand hier open over kon zijn en dat de informatie die er beschikbaar was over de achtergrond van die geadopteerden niet makkelijk toegankelijk was. Bij mij thuis was dit totaal anders, het onderwerp was heilig. Zo kwam ik op het idee een plek te maken die als monument voor jouw adoptie kan dienen. Ik wilde per se een manier vinden om de drempel om over adoptie te praten te verlagen, voor ouders en adoptiekinderen.”

Hoe werkt het kabinet?

Het Adoptiekabinet is opgebouwd uit lagen; la achter deur, deur achter klep. Er zijn laden die zo te zien zijn, maar het grootste gedeelte is niet zomaar te openen. Voor degenen die niet ingewijd zijn in de geheimen van het adoptiekabinet, is die kast gewoon een kast. Voor jou dus de ideale plek om je adoptie-spullen in te verbergen.

De laden die direct toegankelijk zijn kunnen een prachtige plek zijn voor de kleine dingetjes die leuk zijn, en waar je trots op bent, en die je makkelijk voor het grijpen wil hebben. Maar voor de dingen die misschien iets gevoeliger liggen is er een plekje wat dieper verscholen ligt in het kabinet. Aan de meest belangrijke documenten, zoals bijvoorbeeld foto’s of de adoptiepapieren is ook gedacht. Deze papieren bevatten de informatie die direct te maken hebben met de adoptie en de biologische afkomst van het kind. Dit is het eerste aanknopingspunt voor een eventuele zoektocht naar de biologische familie van de geadopteerde. Deze papieren kunnen zeer waardevol zijn voor een geadopteerde; het meest verstopte gedeelte is speciaal gemaakt om deze papieren te bergen.

Comments are closed.